home page
InfoSky brine o svojim korisnicima
dial-up, web hosting, web marketing, server hosting

kontakti i prodajna mesta
english version


 

 

O zaštiti uopšte - kako se zaštititi
Virusi i trojanci
Anti virus programi
Firewall programi
Novi virusi
Rečnik

 


Kompjuterski virusi

Kompjuterski virusi su mali programi koji imaju za cilj nanošenje štete tj. zloupotrebu. Nazvani su tako jer imaju sposobnost razmnožavanja (sami sebe iskopiraju na više mesta na disku ili na disketu).
Aktiviraju se tako sto se "zakače" za neki legalan program i startuju kada se startuje i taj program. Obično ne počinju odmah sa pravljenjem štete, već na to čekaju izvesno vreme (u nekim slučajevima je to određeni datum), kako bi njihovo štetno dejstvo bilo što razornije.
Tom prilikom će virus zaraženom računaru naneti štetu koja se kreće od ispisivanja bezazlenih poruka pa sve do brisanja fajlova, formatiranja diska, otkazivanja monitora... i zato je značajno da budu primećeni i uklonjeni na vreme od strane antivirusnog programa.
Informacije o virusima novijeg datuma možete pogledati ovde


A šta su trojanci

Ime su dobili prema čuvenom trojanskom konju.U velikom drvenom konju koji je po Odisejevoj ideji poslat Trojancima na poklon krila se grupa naoružanih Grka koji su pod okriljem noći napustili svoje skrovište i otvorili vrata Troje omogućivši grčkoj vojci da zauzme grad, i tako okonča desetogodišnji rat.

Kompjuterski "trojanski konji" na sličan način pod maskom nekog poklon programa sa zanimljivim nazivom, stižu putem e-maila, news grupa ili popularnih chat programa do lakovernih i nedovoljno informisanih korisnika mreže, slatkorečivo ih navodeći da ga pokrenu i instaliraju na računar.

Za razliku od virusa, trojanci su komleksne klijent-server aplikacije za pristup udaljenom računaru u mreži. Server je trojanac koji se instalira na računaru neopreznog korisnika i po uspostavljanju veze sa Internetom, otvara određeni port za uspostavljanje sesije sa klijent aplikacijom preko koje takozvani haker sa svog racunara stupa u vezu sa trojancem i na taj način dolazi do poverljivih podataka. Spisak portova koje koriste trojanci možete pogledati na http://www.onctek.com/trojanports.html. Kako će se razorno dejstvo manifestovati, razlikuje se od trojanca do trojanca. Trojanci mogu poslati korisničko ime i lozinku (koji se nalaze u pwl fajlovima na računaru) na odredjene e-mail adrese, iskoristiti Vaš e-mail klijent da sami sebe pošalju na sve adrese iz Vašeg address book-a, poslati svoju kopiju preko mIRC-a, preuzeti celokupnu kontrolu nad Vašim računarom itd.

 

     
Banner   Banner
     
   


[Home] [O nama] [Usluge] [Podrška] [Kontakt] [English]

   

© 1997-2023 InfoSky
Jevrejska 32, 11000 Beograd,  tel. (011) 3215-332 i 3215-331, fax. (011) 3215-344