home page
InfoSky brine o svojim korisnicima
dial-up, web hosting, web marketing, server hosting

kontakti i prodajna mesta
english version


 
O zaštiti uopšte - kako se zaštititi
Virusi i trojanci
Anti virus programi
Firewall programi
Novi virusi
Rečnik
U poslednje vreme pojavio se veliki broj različitih virusa koji se na računar korisnika instaliraju u vidu server programa koji praktično potpuno otvaraju pristup svim resursima na računaru, pa i onima u kojima se nalaze zapisani username i password korisnika za pristup provajderu.
Zabrinjavajuće je da se ne mali broj korisnika obratio našoj tehničkoj podršci sa sledećim pitanjem, konstatacijom, a ponekad i optužbom: "Neko mi je ukrao sate! Promenio sam password, ali mi i dalje neko krade vreme !?".
Kako je veoma važno da korisnici razumeju i preduprede ovu pojavu neophodno je da se najpre upoznaju sa pojmom virusa, odnosno trojanaca.


Kako se zaštititi

Ono što je vrlo važno da shvatite je i da je osnovni zadatak Vašeg Internet provajdera da Vam obezbedi vezu sa Internetom, on je Vaš posrednik za pristup Internetu. Naravno, pod ovim spada i Vaša sigurnost i sigurnost Vaših podataka na mreži. Svaki ozbiljan provajder puno ulaze u zaštitu svojih sistema i vrši svakodnevno kontrolisanje svih svojih resursa. Svaku otkrivenu zloupotrebu i krađu vremena kažnjavamo onim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Međutim, Internet provajder nije odgovoran za virus koji korisnik instalira na svom računaru, te na taj način dođe do zloupotrebe naloga. Naime, jedini način da potpuno isključimo mogućnost dobijanja virusa je da Vam ukinemo tu istu vezu sa Internetom, što nije cilj ni provajdera ni korisnika.

InfoSky je spreman da pomogne svim svojim korisnicima da se pronađe onaj koji je zloupotrebu izvršio, ukoliko je to u našoj moći i protiv njega preduzmu odgovarajuće mere. Naš savet je da:
- redovno koristite naše servise za promenu lozinke i praćenje logova. Čim primetite sumnjive logove, izvršite proveru svog računara.
- izbegavate startovanje .exe fajlova zakačenih za mail nepoznatih pošiljaoca, kao i da zakačene fajlove najpre sačuvate na disku, a zatim proverite pomoću nekog antivirusnog programa.

Redovno vršite skeniranje Vašeg računara na prisustvo virusa i trojanaca. Zbog toga što se mesečno pojavi preko 100 novih virusa redovno vršite update baze virusa sa sajta proizvođača Vašeg antivirusnog softvera
- Povremeno menjajte lozinku, ne govorite je nikome i ne pamtite je na računaru, već je svaki put kucajte.
- Ne koristite Vaš nalog za pristup Internetu sa tuđih računara ukoliko niste na to primorani.
Instalirajte neki od zaštitnih programa tipa "firewall"


Izveštaje o napadima na Vaš računar šaljite na abuse@infosky.net, pri čemu je vrlo važno da vreme na Vašem računaru bude usklađeno sa svetskim vremenom (preporučujemo instaliranje programa Atomtime) kako bismo pronašli počinioca. Rado ćemo pročitati i usvojiti vaše primedbe i komentare.

 

     
Banner   Banner
     
   


[Home] [O nama] [Usluge] [Podrška] [Kontakt] [English]

   

© 1997-2024 InfoSky
Jevrejska 32, 11000 Beograd,  tel. (011) 3215-332 i 3215-331, fax. (011) 3215-344