home page
InfoSky brine o svojim korisnicima
dial-up, web hosting, web marketing, server hosting

kontakti i prodajna mesta
english version


 

 

Šta je SPAM?
English version

SPAM je zasipanje Internet korisnika mnogobrojnim kopijama iste poruke, u nameri da je pročita veliki broj ljudi koji inače ne bi želeli da je prime.
Većina SPAM-a predstavlja oglašavanje, često vrlo sumnjivih proizvoda, načina za brzo bogaćenje ili sumnjivih usluga. SPAM je za pošiljaoca vrlo jeftin jer veliku većinu troškova plaća, ma koliko vam to izgledalo čudno - primalac.

Kako se SPAM-uje?

Prvi način koji spameri koriste je zasipanje news-a porukama na konferencijama koje nisu namenjene oglašavanju ili prekomernim ponavaljanjem poruka. Obično spameri poruku istovremeno pošalju na veliki broj konferencija. Iskusniji korisnici Interneta su već naučili da prepoznaju SPAM - kad vide da je poruka poslata na veliki broj konferencija oni znaju da ona praktično nema nikakvu vrednost za njih. SPAM na news-u onemogućava kvalitetno korišćenje konferencija jer ih zatrpava reklamama i irelevantnim porukama.

Drugi način je slanje email poruka pojedinačnim korisnicima. Spameri kreiraju liste sa email adresama skeniranjem news konferencija, kradjom email lista ili pretraživanjem sajtova za email adresama. SPAM predstavlja trošak za sve korisnike Interneta koji primaju neželjene poruke i to na dva načina:
- ako se koristi dial up servis potrebno vam je više vremena za skidanje poruka
- ako svom provajderu plaćate račune na osnovu ostvarenog saobraćaja, zbog ovih poruka imaćete veći saobraćaj.

Pre samo godinu dana, procenat SPAM poruka od svih vrsta poruka je činio 8%. Prema poslednjim istraživanjima, danas SPAM čini cak 80% svih poruka. Porast SPAM-a je usledio kao vid jeftinog i pristupačnog oglašavanja relativno mladih i malih firmi ili novih servisa kako bi privukli nove klijente.

Šta mi činimo po tom pitanju

InfoSky ima strogu anti-SPAM politiku, pa u cilju sprečavanja SPAM-a i zaštite svojih korisnika, koristimo svetske crne liste domena koji se koriste za SPAM. Takodje, formiramo i našu crnu listu domena, na osnovu prijava korisnika naših usluga.
Praktično, to znači da bilo koji email poslat sa domena koji je ili na crnoj listi koju preuzimamo ili na crnoj listi koju smo sami sastavili neće stići do korisnika InfoSky-a.

Kako proveriti da li je neki domen na crnoj listi?

Ako želite da proverite da li je neki domen na nekoj crnoj listi provajdera i drugih organizacija koje se bore protiv SPAM-a posetite http://openrbl.org/ i upišite IP adresu servera sa kojeg Vam je stigla SPAM poruka.
Ukoliko na listingu dobijete i poruku sadržine slične ovoj:

(127.0.0.7) 66.216.66.216 is DNSbl listed. by blackholes.ordb.org

added 2002-09-05; SPAM support - dns server for http://www.extrarape.com on 64.49.220.20
added 2002-05-20; SPAM support - hosting sky08.com
added 2002-04-08; SPAM support - abuse@rackspace allows listwashing

to znači da je server sa kojeg je poruka stigla na nečijoj crnoj listi.


Kome i kako prijaviti SPAM poslat od našeg korisnika?

Prosledite nam SPAM email ili SPAM poruku putem formulara.


Kome i kako prijaviti SPAM poslat sa nekog drugog domena?

Ukoliko želite da se obratite direktno administratorima domena sa kojeg je email potekao, a ne znate na koju adresu, posetite stranu http://www.abuse.net/lookup.phtml, upišite ime domena i trebalo bi da dobijete adresu na koju možetee prijaviti bilo kakvu vrstu zloupotrebe.

Vraćaju vam se poruke sa InfoSky.net domena?

Ukoliko mislite da je server sa kojeg šaljete poruke neopravdano na našoj crnoj listi, popunite formular za prijavu, a naš tim će ispitati vašu prijavu i obavestiti vas o rezultatima.

 

   


[Home] [O nama] [Usluge] [Podrška] [Kontakt] [English]

   

© 1997-2024 InfoSky
Jevrejska 32, 11000 Beograd,  tel. (011) 3215-332 i 3215-331, fax. (011) 3215-344