home page
InfoSky brine o svojim korisnicima
dial-up, web hosting, web marketing, server hosting

kontakti i prodajna mesta
english version


 

Q0. Sve sam podesio prema uputstvu i ne radi! Nešto nije u redu sa vašim serverima!

Naravno, postoji veoma mala verovatnoća da ste u pravu i da nešto nije u redu sa našim serverom, mada statistika pokazuje da je to istina u manje od 1% slučajeva nastalih problema. Dakle, poštovani korisniče, proverite još jednom da li ste podesili sve parametre kao u uputstvu, kako bi Vaša konekcija bila uspešna.
Pokušajte da u sledećim, najčešće postavljanim pitanjima i odgovorima nađete svoj problem i rešite ga, ili bar tačnije definišete isti! Ako ne uspete, kontaktirajte telefonom našu službu tehničke podrške i zatražite stručnu pomoć.

Q1. Non-stop mi prijavljuje da proverim password i pokušam ponovo bez obzira što je password dobar.

Ukoliko ste 100% sigurni da su Vam parametri konekcije dobro podešeni i da je password koji unosite dobar (da koristite mala slova i nije Vam slučajno uključen Caps Lock), to može da znači samo jedno: nalog Vam je zaključan. Uzrok tome može biti: isteklo vreme, ili nedozvoljeno ponašanje na sistemu (ometanje drugih korisnika).

Q2. Kada pokušam da promenim lozinku i/ili proverim preostalo vreme browser mi prikazuje grešku
FORBIDDEN...
Q2.1. Kada startujem browser dobijam stranu "čvorište Infosky" i ne mogu da vidim ni jednu drugu.
Q2.2. Kada pristupim Internetu sve sem Web-a mi radi odlično.

Ovi problemi nastaju usled loše podešenih parametara proxy servera: prvi zbog praznog polja "Do not use proxy for...", drugi zbog toga što ste "proxy.InfoSky.net" uneli bez navedenog porta "8080" kod ručnog podešavanja ili "http://proxy.InfoSky.net/" bez navedenog "proxy.pac" fajla kod automatske konfiguracije. Rešenje se nalazi u "Uputstvima", na linku http://www.InfoSky.net/uputstva.html za podešavanje browsera.

Q3. Povežem se kako treba, ali ne mogu da vidim ni jednu prezentaciju, niti da skinem mail. Greška:
"Server does not have DNS entry".

U 99.9% slučajeva razlog je loša mrežna konfiguracija, tj., kolizija mrežnih protokola.
Klinite na "MyComputer->ControlPanel->Network" i u listi mrežnih uređaja (ukoliko računar nije na nekoj lokalnoj mreži tj. nema mrežnu karticu) potrebno je i dovoljno da stoji samo: "Client for Microsoft Networks" (u W98 "Microsoft Familly logon"), "DialUp Adapter" (SAMO JEDAN!!!) i "TCP/IP (for DialUp Adapter)" (SAMO JEDAN!!!). Sve ostalo slobodno uklonite tako što suvišnu stavku selektujete da poplavi klikom miša pa pritiskom na "Remove" uklonite!! (Nije potreban ni "Client for Microsoft Networks - Familly logon").

Q4. Prilikom preuzimanja pošte prenos se blokira i/ili jako dugo traje.

S' obzirom na to da neki programi za čitanje mail-a ne prikazuju kako treba napredak prenosa, jedino pravo merilo da li se nešto dešava Vam je ikonica sa dva računara na desnom kraju Start linije (tzv. SysTray). Ukoliko na njima trepću indikatori, prenos traje, budite strpljivi i sačekajte da Vaša velika poruka stigne na računar. U slučaju da se oni ne menjaju, došlo je do blokiranja programa za mail. Razlog tome najčešće je to što je prilikom kodiranja fajla "zakačenog" uz poruku nastala sekvenca karaktera koja "zbunjuje" program za mail. Rešenje je da problematičnu poruku obrišete sa servera i od pošiljaoca tražite da je kodira na drugi nacin (mime/BinHex). Postoji koristan program pod nazivom "Magic Mail Monitor" koji Vam omogućava da pregledate zaglavlja poruka bez preuzimanja sa servera i da bez preuzimanja uklonite neželjenu poštu. Program možete skinuti sa našeg FTP servera sa adrese:
ftp://proxy.InfoSky.net/windows/internet/mail/MagicMail25.zip
Veličina fajla: 52 kb

Q5. Ulogujem se bez problema, ali mi server ne dozvoljava da pročitam poštu.

Najčešći uzroci problema su:
- dobili ste više maila nego što smete da primite (prešli ste kvotu od 5 MB, na koliko je limitiran Vaš mailbox)
- već ste nekim drugim programom pokrenuli skidanje mail-a pa server ne dozvoljava više istovremenih pristupa mailbox-u (Najčešća kombinacija je mail client/ICQ, pošto ICQ i slični programi s vremena na vreme sami proveravaju da li imate pošte)
- prethodna modemska veza Vam je "pukla" u toku skidanja mail-a sa servera pa je rešenje sačekati 10-tak minuta pa probati ponovo

Q6. Ne mogu da skinem mail sa EUneta i/ili još nekih sistema kada sam na Internetu preko InfoSky-a,
niti obrnuto?

InfoSky ne dozvoljava pristup svojim mail serverima izvan svoje lokalne mreže, poštu možete preuzeti samo ukoliko ste na našim ulaznim linijama.
Ako se konektujete preko InfoSky-a
, možete čitati poštu drugih provajdera samo ako to oni dozvoljavaju.

Q7. Kada se ulogujem preko drugog providera ne mogu da proverim preostalo vreme i/ili promenim
password
.

InfoSky ne dozvoljava upotrebu tih servisa sa drugih sistema iz bezbednosnih razloga.

Q8. Želeo bih da postavim ličnu prezentaciju. Koja je procedura i koliko imam prostora za nju?

Obratite se mailom na adresu support@InfoSky.net sa zahtevom za postavljanje lične prezentacije. U roku od 24h biće Vam poslat odgovor sa instrukcijama za postavljanje i kasnije ažuriranje strane. Na serveru imate 3MB prostora.

Q9. Da li mogu da kačim Java applete?

Da, Vaša web strana može sadržati bilo koji element jezika HTML, Java, JavaScript...

Q10. Da li mogu da postavim CGI skripte?

Ne, iz bezbednosnih razloga nije dozvoljeno postavljanje korisničkih CGI skriptova. Na sistemu postoje skripte za brojač poseta i određivanje IP adrese posetioca.

Q11. Kako da postavim brojač poseta na ličnu prezentaciju ?

Pošaljite nam mail sa zahtevom na webmaster@InfoSky.net da bismo Vam to omogućili. Nakon toga, u svoj HTML dokument na mestu gde treba da se pojavi brojač unesite liniju:
<IMG SRC="/cgi-bin/Count.cgi?dd=A|md=5|ft=2|tr=N|sh=Y|df=username.dat">
gde je:

kod opseg opis
dd=A A-E tip brojki
md=5 5-10 broj cifara u broju
ft=2 1-8 tip okvira
tr=N N-Y transparent
sh=Y N-Y prikazivanje cifara
df=x x.dat Vas USERNAME sa nastavkom .dat


Evo nekoliko primera:

dd=A md=5 ft=1 tr=Y sh=Y
dd=B md=5 ft=5 tr=N sh=Y
dd=C md=5 ft=2 tr=N sh=Y
dd=D md=8 ft=1 tr=N sh=Y
dd=E md=10 ft=1 tr=N sh=Y
dd=A md=7 ft=1 tr=N sh=N  

Q12. Koje su cene pristupa?
Q12a. Da li su se menjale cene?

A12. Ovakve informacije se ažuriraju i možete ih videti na našem Web-u za sve modove pretplate na strani "Cene".

Q13. Gde i do kada mogu da uplatim vreme?

Broj naših prodajnih mesta svakodnevno raste. Pogledajte link na našem web-u "PRODAJNA MESTA" (pod "KONTAKT") i pronađite ono koje Vam po lokaciji i radnom vremenu najviše odgovara.

Q14. Koliko vremena je potrebno da se uplata pokaže na računu?

Ako se radi o uplati preko Pošte (uplatnicom), novac putuje do nas nekoliko dana. U tom slučaju najbolje je da peti primerak uplatnice dostavite lično (Jevrejska 32) ili pošaljete kopiju na naš FAX što možete da uradite u samoj Pošti gde ste i uplatili. U slučaju uplate u nekom od prodajnih mesta, uplate pre 15:00h "prolaze" do 15:30h, one obavljene kasnije aktiviraju se do 22:00h a najkasnije sledećeg dana.

Q15. U listi poziva piše da je moj nalog korišćen sa nepoznatog broja. Koristim Internet sa nove centrale.
Zašto je to tako?

Mogućnosti su:
- zvali ste preko analognih linija i sistem nije u stanju da lokalizuje Vaš poziv
- zvali ste sa drugog telefona/lokacije
- još neko koristi Vaš nalog
U poslednjem slučaju, ukoliko niste nikome svojevoljno omogućili korišćenje svog naloga, što pre promenite lozinku i pošaljite mail sa opisom problema na support@InfoSky.net ili se javite na telefon naše podrške.

Q16. Imam sistem zaštite na računaru i on je otkrio napad na moj sistem. Šta da radim?

Pošaljite sve podatke koje Vam je program dao (log) na abuse@InfoSky.net a mi ćemo učiniti sve da počinilac bude identifikovan i kažnjen. Jako je bitno (radi verodostojnosti loga) da vreme na Vašem računaru bude tačno. Za usklađivanje sistemskog vremena sa atomskim časovnikom koristite program "Atom Time" koji možete besplatno preuzeti sa našeg FTP servera na adresi:
ftp://proxy.infosky.net/windows/internet/misc/atomtime21b.exe
Veličina fajla: 477 kb

Q17. Kradu mi vreme. Kako to? Šta da radim?

Proverite da li je sigurno u pitanju krađa vremena. Ako je to očigledno, onda nabavite što pre neku od novijih verzija antivirusnih programa. Zaštitite Vaš računar, te se ulogujte na InfoSky, i promenite šifru. InfoSky-u se korisnik predstavlja korisničkim imenom (username, account) i šifrom (lozinka, password). Svako ko ima Vašu šifru, a zna Vaše korisničko ime, može trošiti Vaše vreme. Obratite posebnu pažnju na bezbednost Vaših podataka!

Programi koji trenutno efikasno obezbeđuju zaštitu Vaših podataka mogu se preuzeti sa našeg FTP servera na adresi:
ftp://proxy.InfoSky.net/windows/virus

Q18. Koja je moja IP adresa? Koja je adresa DNS-a?

Prilikom povezivanja na Internet naš server i Vaš računar se dogovaraju o IP adresi korisnika i o DNS serverima. IP adresa se dodeljuje dinamički tj. korisnik dobija prvu slobodnu adresu svaki put kada se priključi. To znaci da kod podešavanja IP adrese treba staviti da se ona dodeljuje automatski jer je unapred nemoguće znati koju će adresu korisnik dobiti. Ukoliko želite da vidite svoju trenutnu IP adresu, kliknite ovde.
Adrese DNS servera se takođe mogu preuzeti prilikom pregovaranja tokom povezivanja. U nekim slučajevima je neophodno uneti adrese DNS servera: za korisnike WinNT-a, za neke korisnike Windows98, za slučaj više Internet konekcija (više provajdera). Dakle, potrebno je u "DialUp Networking" u "Properties" za konkretnu konekciju odabrati opciju "Specify DNS address" i postaviti za "Primary DNS": 195.250.98.5 a za "Secondary DNS": 195.250.98.8

Q19. Prvi put sve nameštam. Koji mi je password?

Početni password Vam je upisan na kartici koju ste dobili pri učlanjenju. Ako ste je zagubili pozovite telefonom našu službu podrške.
I pri prvom konektovanju PROMENITE PASSWORD!!!

Q20. Da li se razlikuju mala i velika slova kod upisivanja korisničkog imena i lozinke?

Pri logovanju na Internet, postoji razlika između malih i velikih slova. Znači nije isto napisati Petar ili petar.
Da bi Vaša konekcija bila uspešna, neophodno je da username kucate malim slovima!

Q21. Na "news.InfoSky.net" nema grupe koja mene zanima. Zašto?

News grupe koje "news.InfoSky.net" pruža korisnicima spadaju u skupinu grupa koje se prate i preuzimaju od drugih news servera na mreži, a koje su predviđene za javnu razmenu. Ako želite neku određenu news grupu koja ne postoji na "news.InfoSky.net", probajte da je dohvatite direktno sa news servera odakle je poslata.

Q22. Kada važi niža tarifa?

Vaše provedeno vreme na Internetu, ako ZAPOČNETE I ZAVRŠITE konekciju u periodu od 02:00h do 08:00h (istog dana), biće obračunato upola manje, tj. pomnoženo sa faktorom 0.5.

Q23. Postoji li poseban režim naplate ako se samo čita mail?

InfoSky je na broju 319-40-55 (samo za e-mail) uveo poseban sistem tarifiranja. Sve Vaše konekcije na tom broju se obračunavaju sa faktorom 0,5.

Q24. Stalno dobijam reklame koje nisam tražio putem email-a. Postoji li način da ih se rešim?
Q24.1 Pročitao sam da InfoSky ima anti-spam politiku, šta to konkretno znači?

Neželjene poruke ili neželjeni email, jednom rečju SPAM, predstavljaju sve veći problem za korisnike Interneta. InfoSky se trudi da minimizuje broj takvih poruka korišćenjem takozvanog SPAM filtera i na taj način utiče na komfornije korišćenje Interneta.
Opširnije informacije o ovoj temi možete pronaći na stranici o SPAM-u.

Q25. Dešava mi se da ne dobijem email za koji sam siguran da je poslat. Da li je problem kod vas?

Razlog zbog kojeg ne dobijte poruke može biti to što je mail server preko kojeg je neko pokušao da Vam pošalje poruku na crnoj listi zbog SPAM-a.
Sam pošiljalac to može proveriti na adresi http://openrbl.org.
Ukoliko pošiljalac ne zna IP adresu servera koji koristi za slanje email-a detaljno uputstvo može pročitati i na strani www.InfoSky.net/spam.html.

Q26. Primam mailove sa subjectom "Mail scan report [050715195175]". Šta to znači ?

Email-ovi koji u "Subject:" liniji sadrže "Mail scan report [neki_broj]" su poruke koje generiše filter (program za skeniranje sadržaja email-ova) i predstavljaju obaveštenje da je dole navedena email poruka adresirana na Vašu email adresu blokirana i da ne može biti isporučena. Osim obaveštenje u ovoj poruci možete naći razlog blokiranja poruke i zaglavlje (Header) blokirane poruke. Isporuka email-ova se blokira kada filter pronađe tip, ime ili sadržaj fajla koji naš sistem ne propušta iz sigurnosnih razloga. Najčešće su to fajlovi inficirani virusom, ali mogu biti i fajlovi čiji prijem može biti opasan po Vaš racunar i naš sistem (fajlovi tipa: .exe, .com, .bat, .dll, .pif, .scr, .vbs, ..).

Ukoliko vam je pošiljalac email-a poznat i od istog očekujete ovakav email, pritom smatrate da u pitanju nije bio opasan sadržaj, zamolite pošiljaoca da ponovi slanje poruke ali tako da pre ponovnog slanja fajl arhivira u .zip, .arj ili neki sličan format. Budite pažljivi kod provere email adrese pošiljaoca jer virusi i trojanci uglavnom sami sebe šalju mail-om bez znanja vlasnika računara i pri tome se lažno predstavljaju koristeći tudji identitet (email adresu).

Ispod linije "Mail header -------------------------------------------------" se nalaze važne informacije iz kojih se da videti odakle je email poslat i putanja kretanja istog. "From:" i "Return-Path:" polja mogu biti lažna i nisu od prevashodnog značaja. "Received:" polja sadrže IP adrese (brojevi u četvrtastim zagradama kao npr. [192.168.1.5]) servera preko kojih je email stigao. Ako ima više "Received:" linija najvaznija je prva takva linija i to je relevantan podatak. "Subject:" i ostale linije u Header-u su detalji koji pomažu u proceni.

     
 
     
   


[Home] [O nama] [Usluge] [Podrška] [Kontakt] [English]

   

© 1997-2024 InfoSky
Jevrejska 32, 11000 Beograd,  tel. (011) 3215-332 i 3215-331, fax. (011) 3215-344